Nem frokost – stor forskel

blandet frokost

Jeg fornemmer tit, at mange synes det er besværligt og tager lang tid, at tilberede en frokost. Derfor vælges oftest “nemme” og “hurtige” løsninger, men som måske ikke nødvendigvis er meget nemmere end den gode og næringsrige løsning.

 

Et typisk “nemt” valg hos kvinder er…

Knækbrød med ost og måske lidt grønt og lidt frugt.  Undskyldningen er tit, at det er nemt og går hurtigt. Problemet er bare, at næringsindholdet måske ikke lige er det bedste  – 34% kulhydrat, 15% protein og 51% fedt – og det meste aost og frugt.JPGf fedtet kommer endda fra mættet fedt. Desuden mætter det heller ikke særlig godt eller særlig længe, så mange vil være tilbøjelige til at spise 2 stykker mere eller blot småspise indtil et eventuelt mellemmåltid. Og så har vi balladen, i hverfald hvis man gerne vil tabe sig eller holde vægten.

Et godt måltid består af proteiner, grove kulhydrater og umættede fedtsyrer, det giver en god mæthed og er med til at holde et godt og stabilt blodsukker. Og det behøver altså ikke være besværligt eller tage lang tid.

makrel tæt på

 

Næringsrigt og nemt måltid…

Kunne eksempelvis være 1 stk. rugbrød med 1 dåse makrel i tomat samt lidt gulerødder og peberfrugt. Her er næringsindholdet langt bedre – 30% kulhydrat, 23 % protein og 47% fedt – og her kommer det meste fedt fra de flerumættede og enkeltumættede fedtsyrer.

De to eksempler jeg har valgt at vise her, indholder stort set de samme antal kalorier, men der er stor forskel på mæthedsgraden samt næringsindholdet! Og tiden det tog at tilberede de 2 eksempler, var nærmest det samme.

Det behøver ikke nødvendigvis at tage tid, men måske mere at man lige tænker sig lidt om og sørger for, at have nogle lette løsninger tilgængelige.

 

Tips til kontorets køkken

  • Sørg altid for at have et par dåser makrel i tomat eller tun i vand stående. Det kan holde sig i “hundrede” år og kræver blot et stk. rugbrød…som man måske altid kan nasse sig til hos kollegaen, hvis man er kommet afsted uden.
  • Køb gerne en pose gulerødder og andet “nemt” grønt (peberfrugt, blomkål, edamame bønner) en gang om ugen.
  • Tag evt. en hakkebøf med fra aftensmaden dagen før og spis med et stk. rugbrød/proteinbolle og noget grønt.

 

Det behøver virkelig ikke at være besværligt og tage lang tid, at lave sig en god og sund frokost.

makrel i tomat

 

Bonus info omrking makrel i tomat og de sunde omega-3 fedtsyrer

Hvis du spiser 1 dåse makrel i tomat får du total set ca. 2,87 g omega-3 (1,3g DHA og 0,574g EPA). Det er det samme som at spise 5 stk. Pikasol fiskeolie piller.

 

Hvad postulerer forskningen at omega-3 kan gøre godt for?

  • Et ugentligt eller dagligt indtag af omega-3, kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant, herunder pludselig hjertedød samt tilbagefald hos tidligere patienter.
  • Et dagligt indtag af omega-3 kan hjælpe gigtpatienter således at de oplever færre smerter og gener
  • Kan forbedre hudlidelser og eksem hos de forsøgspersoner, der dagligt indtog omega-3
  • Kan sænke blodets indhold af triglycerider samt øge indholdet af HDL (det herlige kolesterol)
  • Nogle studier har vist, at det kan have en positiv effekt på kræftpatienter og deres sygdomsforløb
  • Omega-3 er også set, at kunne forbedre sygdomsbilledet hos astmatiske patienter.
Scroll to Top