æg

Æg er blevet sundere

Personligt spiser jeg æg nærmest hver eneste morgen, enten omelet lavet kun på æggehvider eller også af 1 æg og 3-4 æggehvider. Det er sådan jeg bedste kan lide det og så fylder jeg gerne ost, røget lask eller spinat i. Jeg bliver ofte spurgt om det ikke er farligt at spise så mange æg pga. kolesterolindholdet og til det kan jeg kun svarer nej, ikke hvis du er sund og rask og ikke render rundt med et abnormt højt kolesteroltal. Nyere forskning viser nemlig, at over de seneste 30 år er æg blevet væsentligt sundere – blandt andet fordi de i dag indeholder mindre kolesterol. En engelsk undersøgelse viser blandt andet, at et gennemsnitligt engelsk æg i dag, indeholder dobbelt så meget selen, 75% mere D-vitamin, mere E-vitamin, 25% mindre fedt og 10% mindre kolesterol. Årsagen til den store ernæringsmæssige ændring, mener forskerne skyldes, at man er begyndt at fodre med en blanding af hvede, majs, vegetabilske olier samt fodre med et højere proteinindhold. Tilbage i 1980érne fodrede man dyrene med kød-og benmel. Tidligere tiders kostråd om at de kolesterolrige æg øger blodets kolesterolindhold og giver risiko for hjerte- kar-sygdomme er der ikke længere videnskabelig belæg for.

Scroll to Top