De sidste to søndage i træk, har jeg haft fornøjelsen af, at holde foredrag for mange af ELLEs læsere, ved arrangementet ELLE & dig (Kbh. & Århus). Foredraget holdt jeg i samarbejde med Stephanie Bang, som udover at være ELLEs Health editor, virkelig også er en ildsjæl inden for sund og lækker øko-mad (tjek evt. hendes blog ud A food affair).
Det var rigtig fedt, at få lov at stå og tale om alt det jeg brænder for og som jeg så gerne vil have formidlet ud, til så mange som muligt. Det behøver nemlig ikke at være besværgeligt eller tage lang tid, at leve sundt og træffe de lidt mere fornuftige valg – slet ikke hvis man får nogle gode fif, hvilket var meget det vores foredrag handlede om.
Morgenmad: Bare en ting som morgenmad kan være en jungle og forvirrende, hvis ikke man har nogle retningslinjer at gå efter. Her er mine anbefalinger for sund og nærende morgenmad. Skyr har været, og er temmelig populært og har nærmest slået alle andre morgenmadsprodukter af pinden. MEN man skal altså ikke helt ukritisk spise sin skyr, for mange af de typer skyr der er med frugtsmag eller smag i det hele taget, indeholder nemlig temmelig meget sukker og ligeså meget sukker som yoghurt – mellem 8-12g pr. 100g. Spiser man en portion på 2 dl (ca. 4 store spsk.) får man derved mellem 16-24g sukker alene ved at spise skyren. Spiser man den så med lidt mysli, tørrede eller frisk frugt, stiger sukkerindholdet for portionen endnu mere. Så vælg gerne skyr natural og spise den med en mysli der IKKE er honningristet, men brug lidt frisk frugt og gryn ovenpå i stedet for.
Jeg er stor fortaler for havregrød, grød eller omelet om morgen. Det giver en fantastisk mæthed og vælger man grød, er det fuld af fibre så maven har noget at arbejde med og holdes i gang. Korn er også fuld af vitaminer og mineraler. Jeg er dog godt klar over, at indholdet af protein slet ikke er lige så højt som skyr, men til gengæld kan grød bidrage med en helt anden mæthedsfornemmelse skyr ikke kan. (dette ved jeg godt er en individuel holdning:-)) Personligt synes jeg også det er blevet langt letter at spise grød, da mange grødtyper nu, kan spises koldt – køleskabs-grød eller grød der skal stå natten over og som så er klar til at spise næste morgen. Det gør det også let at have med på farten, hvis man som jeg, ikke er sulten de første par timer efter jeg er vågnet.
Jeg fik også lov at tale om efterårsgrønt og alle de lækre og sunde grøntager vi rent faktisk kan spise, her henover vinteren. KÅL er, udover at være spækket med sunde vitaminer og mineraler samt have en højt nærings indhold, også ret taknemlig at have liggende i køleskabet. Hjemme hos os, forsøger vi altid at planlægge vores uge, indkøb og mad, så der er nogenlunde styr på dette. Alligevel ender det tit med, at der pludselig er en ekstra legeaftale, en middagsinvitation osv. som gør at vi alligevel ikke spise hjemme. Her er kål altså ret taknemligt, da det kan ligge i køleskabet længe, inden det bliver kedeligt. Det er slet ikke lige som salat og andre vandholdige grøntsager. Du kan ovenikøbet snittet et helt kålhoved af gangen, bruge halvdelen af det og lægge resten i en boks eller pose til næste dage, UDEN at det bliver kedeligt. Du kan sågar blande din kål med dressing/marinade osv. og stadigvæk spise den dagen derpå uden at den er blevet kedelig og slatten. JEG ELSKER KÅL – særlig grønkål og broccoli som bl.a. er rig på protein (hhv. 4,7g og 5,3g/100g), calcium og jern.